KFUM Spejderne i Albertslund

24 timer i Undløse


KFUM Spejdernes Juleweekend i 1999 var noget særligt

Vi havde i mange år lejet den store og flotte lejr hytte “LM Birkedal” i Undløse, og det havde vi også gjort til vores Juleweekend fra fredag den 3. december til søndag den 5. december 1999. 

Vejrmeldingen havde lydt på kraftig storm/orkan, men friske spejdere aflyser jo ikke deres Juleweekend på grund af “lidt” storm eller en “lille” orkan.
Fredag aften lidt over kl. 19:00, da bussen var nået ud på motorvejen, og vinden tog fat i bussen, var der nogle der tænkte på naturens kræfter.
Vi var ca. 50 børn og unge fra 7 års alderen, der var på deres livs eventyr – en oplevelse som de sent vil glemme.

Fredag aften i bussen:
I bussen snakkedes der stadig, men snakken blev mere og mere afløst af bekymrede blikke ud af vinduerne. Vinden hylede udenfor, og med mellemrum fik bussen et ryk som mindede passagererne om, at når naturen raser er vi de underlegne. Endelig var bussen nået næsten op til hytten, men her fik turen en foreløbig ende. Vejen var spærret af væltede nåletræer.
I vejkanten stod der mange store træer, som kunne vælte når som helst. Der tages ingen chancer, så bussen bakkede og vi kontaktede den lokale præst.

Præstegården i Undløse:
Albertslund Gruppe fik lov til at overnatte på præstegården i Undløse. På vej ned til præstegården skulle vi passe meget på, for der kom flyvende tagsten med jævne mellemrum, og vi kunne se at vinden var ved at lave et rimeligt stort hul i taget på kirken. Vi havde kontakt til vores forældre over mobiltelefoner, men telefonerne begyndte at sætte ud – enten fordi strømmasterne var væltet, eller fordi sendemasterne var væltet. Strømmen til præstegården forsvandt også, hvilket bevirkede at vandpumpen stoppede, altså ingen vand.
Da vinden havde lagt sig lidt, faldt der fred og ro over præstegården. De store (Falcon og Nødderne) blev anvist til de private gemakker, og vi andre overnattede i konfirmandstuen.

Lørdag morgen i Præstegården:
Vi blev vækket. Morgenmaden på præstegården var sporadisk. Ingen knive til at smøre toasten, ingen tallerkner og skeer til at spise cornflakes. Soveposerne blev pakket, og vi sendte en bil afsted, for at se om vi kunne komme til hytten, og hvordan dens tilstand var. Vi fik tilbagemelding om at de lokale havde ryddet vejene, så vi kunne kører til hytten, men at der ingen strøm var, altså ingen varme og det super moderne køkken virkede naturligt ikke.
Men vi var jo friske spejdere, så vi fortsatte vores Juleweekend, “lidt” anderledes end vi havde planlagt hjemmefra.
Nogle kørte i bil, andre gik til den store flotte hytte ”LM Birkedal”.

Lørdag formiddag i ”LM Birkedal”:
Som tidligere nævnt, var der ingen strøm, så der var ikke noget der virkede. Vi holdt et lille krisemøde, om hvad vi skulle. Først skulle der fyres godt op i pejsen. Vi havde jo inviteret alle vores forældre og søskende til flæskesteg, så vi sendte en bil til Albertslund efter masser dunke med vand, så vi kunne få kaffe og andet. Vores forældre blev kontaktet, med beskeden om at vi havde ændret menuen fra flæskesteg til koteletter i det fri, altså over bål. Det var første og sidste gang, at vi prøvede at lave koteletter over bål i december til over 100 personer. Alle forældre og søskende kom, og vi fik stor ros for den måde, vi havde taklet det på. Det ville jo have være meget nemmere bare at aflyse, men alle havde en super god oplevelse.
Vi har altid haft et godt samarbejde, men her var det endnu bedre. Alle var opsat på, at vi skulle have en god oplevelse, trods omstændighederne.

Vores aftenunderholdning blev afviklet i den store sal med stearinlys, og det var faktisk meget hyggeligt.

Så var det ved at være sengetid for de mindste, og de blev puttet i deres soveposer, godt stuvet sammen så de kunne holde varmen – det kneb lidt, men alle overlevede.

Med STOR Spejder hilsen fra alle til alle, med en STOR tak for den ekstra hjælp til alle!